Ciąg arytmetyczny
Araccun: Może ktoś powiedzieć jakie błędy zrobiłem ?
W ciągu pierwszej godz jazdy samochód przebył 90 km. W ciągu każdej następnej godz
samochód pokonywał drogę o 10 km krótszą niż w poprzedniej.Jak długo trwała podróż i ile km
samochód przejechał w ciągu ostatniej godz jeżeli samochód przejechał ogółem 440 km ?
a1=90
r=10
an=440
Sn=?
440=90+(n−1) * 10
440=90 + 10n−10
−10n=90−440−10
−10n= −360 / : −10
n=36
26 lis 14:26
irena_1:
Sn=440
an=?
26 lis 14:29
aniabb: powinno być :
| | 2*90+(n−1) * 10 | |
440= |
| *n |
| | 2 | |
n to jest ilość godzin
26 lis 14:33