rozbijanie pierwiastka
Ki*: Czy pierwiastek √ n2 +4 mogę rozbić na 2 mniejsze ?
(a jeśli tak: to czy między nimi będzie znak + tak jak w przykładzie )
26 lis 14:20
Kejt:
n2+4=n2−2n+4+2n=(n+2)2−2n=(n+2)2−(√2n)2=(n+2+√2n)(n+2−√2n)
obym się nigdzie nie walnęła..
26 lis 14:22
irena_1:
Jeśli chcesz "rozbić" na n+2, to nie, bo (n+2)2=n2+4+4n ≠ n2+4 , jeśli n≠0
26 lis 14:23
Ki*: aaa, OK ! myślałam, że tak po prostu mogę sobie zrobić 2 pierwiastki. Szkoda
−Dziękuję
26 lis 14:24
irena_1: Jeśli n nie jest ujemne..., to 2n=(√2n)2...
26 lis 14:27