oblicz pochodną funkcji
latrala: Oblicz pochodną funkcji
czy mógłby ktoś mi to sprawdzić i napisać czy jest te przykłady są dobrze rozwiązane?
1) F(x)=cos[ln(x
2+2)] − ln(2+sinx)
| | 2x | | sinx | |
F(x)'= sin[ln(x2+2)]* |
| + |
| |
| | x2+2 | | 2+sinx | |
2) f(x)=log
2(x
3−1+tgx)
| | 1 | | 1 | |
f(x)'= |
| *(3x2+ |
| ) |
| | (x3−1+tgx)*ln2 | | cos2x | |
| | x−3−x+2 | | −1 | |
f(x)'= |
| = |
| |
| | (x−3)2 | | (x−3)2 | |
26 lis 14:19
Artur z miasta Neptuna:
1)zle druga czesc (pochdna wnetrza)
26 lis 15:05
think: chyba literówkę zrobiłaś/łeś
26 lis 15:06
Artur z miasta Neptuna:
2) dobrze
3) zgubilas nawias przez to zly znak przy 2
26 lis 15:07
think: | | 1*(x − 3) − 1*(x + 2) | |
3) |
| |
| | (x − 3)2 | |
26 lis 15:07
latrala: dziękuje bardzo za sprawdzenie
faktycznie przy pisaniu tego porobiłam błędy
26 lis 15:11
ICSP: a w pierwszym nie powinno być − przed sin(ln(x2+2))] ?
26 lis 15:11
think: ICSP powinno być, masz rację
26 lis 15:12
latrala: tak powinien być −
bo pochodna cosx=−sinx
26 lis 15:12