rozwiaz rownanie
Paula: log5 (3x+1) − log5 (2x+9) = log5 (x−7)
26 lis 14:06
Kejt:
log5[(3x+1)(2x+9)]=log5(x−7)
(3x+1)(2x+9)=x−7
26 lis 14:08
Aga1.: Zacznij od dziedziny i drugi logarytm przenieś na prawą stronę, bo lepiej mnożyć niż dzielić.
26 lis 14:08
aniabb: Dziedzina: każdy nawias większy od zera
potem
(3x+1) =(x−7)*(2x+9)
wymnożyć ..na jedną stronę ..delta ...itd
26 lis 14:08
Piotr:
Kejt cos Ty narobila ?
26 lis 14:09
Aga1.: Kejt, między nawiasami powinien być znak :
26 lis 14:09
Kejt: no tak..wspomniałam już coś o niefunkcjonowaniu mojego mózgu..
powinno być:
log5(3x+1)=log5[(x−7)(2x+9)]
i dalej analogicznie
26 lis 14:09