nierownosc log
frajer: log4(2x−6) < 2 − log4(3x−11)
cuda na kiju mi wychodzą, może ktoś to rozpisać?
Proszę bardzo
26 lis 13:41
aniabb: Dziedzina : (2x−6)>0 i (3x−11)>0
(2x−6)(3x−11)<16
wymnozyć ..delta..
26 lis 13:42
krystek: log4(2x−6)(3x−11)<log416 licz dalej Zał zapisz
26 lis 13:43
Kejt: rozumiem, że 4 jest podstawą?
mamy:
log
4(2x−6)<log
416 − log
4(3x−11)
działaj dalej..
pamiętaj o dziedzinie:
2x−6>0
3x−11>0
26 lis 13:44
frajer: Delta wyszła 400 czyli pierwiastek 20
x1= 40−20/12 = 1 8/12
x2= 40+20/12= 5
?
62 − 50 + 50 = 0 ?
26 lis 13:52
aniabb:
D x>11/3
x∊(5/3 ; 5 )
Odp x∊(11/3 ; 5 )
26 lis 14:12
aniabb: Δ=100
26 lis 14:14