logarytmy
Jolanta: l16log2 4√2+log43=18
Proszę o pomoc,nie wyszło mi 18 tylko √12 Mozecie sprawdzić ?
26 lis 13:31
Piotr:
wychodzi 18.
26 lis 13:35
irena_1:
16
log24√2+log43=16
log24√2*16
log43
16
14=2
16
log43=4
2log43=4
log49=9
=2*9=18
26 lis 13:36
Jolanta: Oj ale pokręciłam,chyba za długo licze bo juz mnie blokuje.Dziekuję bardzo.Mozecie mi pomóc
jeszcze z takim przykładem.
oblicz
log1216 ,gdy log1227=m
26 lis 13:48
Jolanta:
26 lis 13:52
aniabb:
| | 3 | | 3 | | 3 | |
log1227 = log1233 = 3log123= |
| = |
| = |
| |
| | log312 | | log3(3*4) | | 1 +2log32 | |
26 lis 13:56
aniabb: nie to kliknęłam cd..
| | 4 | | 4 | | 4 | |
log1216= log1224= 4log122= |
| = |
| = |
| = |
| | log212 | | log2(4*3) | | 2+ log23 | |
26 lis 13:59
aniabb: masz wspólną część ..podstaw
26 lis 13:59
aniabb:
| | 3−m | |
z pierwszego log32 = |
| |
| | 2m | |
wstawiam do drugiego
| | 4 | | 4(3−m) | |
log1216 = |
| = |
| = 2−2/3 m |
| | 2+ 2m/(3−m) | | 6 | |
26 lis 14:04
Jolanta: Aniu dziekuję za pomoc.Już nie przyswajam muszę wyjść na dwór ,pózniej przeanalizuje bo mam
kilka takich zadan
26 lis 14:09
aniabb: być może trochę dookoła .ale bazując na 2 podstawowych wzorach
26 lis 14:09