Podaj współrzędne środka i promień okręgu wyrażonego wzorem
Justiii: Podaj współrzędne środka i promień okręgu wyrażonego wzorem:
x
2 − 4x + y
2 − 20x − 2 = y
Bardzo proszę o odpowiedź. Będę wdzięczna



!
26 lis 13:08
Kejt: uporządkuj to najpierw..
26 lis 13:09
26 lis 13:10
Justiii: x
2 − 4x − 20x + y
2 − y − 2 = 0
tak
26 lis 13:11
Kejt: −4x−20x=?
26 lis 13:12
Justiii: no wiadomo że −24 x
26 lis 13:13
Kejt: no to czemu nie napisałeś?

więc masz tak:
(x−12)
2+(y−1)
2.....
i teraz tak..to się wzięło ze wzoru skróconego mnożenia..patrzę na −24x, wiem, że jest to −2ab
ze wzoru (a−b)
2=a
2−2ab+b
2
więc:
−24x=−2ab
czyli:
ab=12x
wiemy, że jedna z tych liczb jest równa x, więc druga będzie 12 więc mamy: (x−12)
2
mam nadzieję, że rozumiesz..?
jak tak to napisz, dokończę to.
26 lis 13:18
Justiii: Do Piotra:
Próbowałam to zadanie robić na podstawie tej stronki która wysłałeś ale nie umie

To moje obliczenia:
x
2 + y
2 − 24x − y − 2 = 0
A= −24
B = 1
C = −2
współrzędne środka:
Promień:
| | 1 | |
r=√a2 + b2 − C = √144 + |
| + 2 i co dalej  |
| | 4 | |
26 lis 13:24
Aga1.: B=−1
popraw.
26 lis 13:25
Aga1.: Oblicz pierwiastek z tej sumy.
26 lis 13:26
Justiii: tak to rozumię, tylko nie wiem co teraz zrobić z tą −2 która została...
26 lis 13:26
Justiii: Do Aga1:
Dzięki za poprawienie, faktycznie −1

Własnie w tym problem że nie potrafie tego obliczyć
26 lis 13:27
Kejt: rozpisz sobie to co Ci napisałam..i sprawdź co musisz dodać odjąć aby te postacie był sobie
równoważne (żeby zostało Ci −2)
26 lis 13:27
Justiii: Kejt nie bardzo rozumiem..
26 lis 13:29
Kejt: zaraz Ci to rozpiszę...poczekaj sekundę..
26 lis 13:30
Aga1.: Wzór na r jest poprawny i wszystkie liczby są pod pierwiastkiem, trzeba je dodać.
| | 1 | | 585 | | 9*65 | |
144+ |
| +2= |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
I z tego pierwiastek
26 lis 13:32
Justiii: ok, bardzo ci dziękuje
26 lis 13:32
Justiii: ja już sama nie wiem który sposób jest łatwiejszy..
26 lis 13:33
Kejt: cholera..walnęłam się..na pewno nie ma tam 2y?
(x−12)2+(y−1)2+?=x2−24x+144+y2−2y+4+?=//i teraz musi nam 144+4 dać −2) więc ile musimy
odjąć dodać?
jeśli nie ma tam −2y to napiszę to za chwilę od nowa..
26 lis 13:39
Kejt: poprawka:
−2y+1
potem:
144+1
nie wiem co się dziś ze mną dzieje..
26 lis 13:40
Justiii: własnie nie ma tam 2y
26 lis 13:44
Justiii: x2 − 4x + y2 − 20x − 2 = y
taki wzór miałam na początku
26 lis 13:44
Aga1.: Ten sposób , którym zaczęłaś jest bardzo prosty i szybki, nic nie musisz kombinować, tylko
podstawiać do wzoru, który jest w tablicach.
26 lis 13:46
Kejt: dobra..myślę dalej..
to będzie:
| | 1 | | 1 | |
(x−12)2+(y− |
| )2+?=x2−24x+144+y2−y+ |
| =... |
| | 2 | | 4 | |
poradzisz sobie dalej?
dokańczasz to jak opisałam w poście z 13.39..
26 lis 13:47
Justiii: żeby 144+1 dało nam −2, musimu odjąc 147.... dobrze rozumie?
26 lis 13:47
Kejt: mhm
26 lis 13:49
Justiii: ale skoro tam nie ma tego 2y to co mam zrobić.. nie umie tego "zakapować"
26 lis 13:50
Piotr:
nie jest latwiej podstawic do wzorow ?
26 lis 13:51
Kejt: to jest tak jak napisałam w poście z 13:47
musisz tylko sprawdzić co odjąć.
26 lis 13:51
Justiii: Do Aga1:
kończąc tamten sposób:
a= 12
(x−2)
2 + (y−b)
2 = r
2
| | 1 | | 3√65 | |
(x−12)2 + (y− |
| )2 = ( |
| )2 |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
S= (12, |
| ) dobrze  |
| | 2 | |
26 lis 13:54
Aga1.: | | 1 | | 1 | |
(x2−24x+144)+(y2−y+ |
| )−144− |
| −2=0 |
| | 4 | | 4 | |
26 lis 13:55
Justiii: Aga1
To jest do tego sposobu Kejt czy do tego twojego sposobu
26 lis 13:56
Aga1.:
Zdaje się,że dobrze.Zawsze możesz sprawdzić stosując wzory skróconego mnożenia, powinno wyjść
to co na początku.
26 lis 13:57
Aga1.: Do sposobu Kejt.
A ja preferuję sposób zaproponowany przez Piotra.
26 lis 13:58
Justiii: jestem zielona z tegoooo
26 lis 13:58
Kejt: a mi się mózg stopił..
26 lis 13:59
Aga1.: Sposób Kejt wymaga trochę wysiłku.
26 lis 14:00
Justiii: No to czyli Aga1 mówisz że to rozwiązanie sposobem Piotra jest dobre to na tym to zakończe

Bo w sposobie Kejt nadal nie wiem co zrobić z −2...
Dziękuje Wam bardzo za poświecony czas!
26 lis 14:00
Justiii: Kejt dziękuje że jesteś od początku tego zadania, że pierwsza dałaś odpowiedź, jednak nie wiem
jak to dalej wyliczyć twoim sposobem
26 lis 14:01
Kejt: tzn. zależy w sumie...bo ja np. już to z automatu robię..patrzę na wzór i widzę jak będzie
wyglądało równanie ogólne..ale ja mam spaczony umysł, więc może faktycznie jest to wysiłkowe
26 lis 14:01
Justiii: hehe no więc, myślisz że to co napisałam w poście o 13;54 jest dobrym rozwiazaniem tego
zadania?
26 lis 14:03
Kejt: ale nie szkodzi

cieszę się, że zrozumiałaś innym sposobem, najważniejsze żeby dobrze zrobić
zadanie, jeśli to jest dla Ciebie prostsze to nie widzę powodu dla którego miałabyś się
jeszcze męczyć z moim pomysłem
26 lis 14:03
Aga1.: Zależy od upodobań, mnie odpowiadają wzory i tak liczę.
26 lis 14:04
Justiii: dziękuje wam za pomoc. Pozdrawiam
26 lis 14:08