oblicz srednia arytmetyczna drugiego i piatego wyrazu tego ciagu
asia: dany jest ciag (an) okreslony wzorem an=(−1)n*22n−3 dla n≥1.oblicz srednia arytmetyczna
drugiego i piatego wyrazu tego ciagu
26 lis 13:04
Piotr:
w czym problem ?
26 lis 13:05
Artur_z_miasta_Neptuna:
a
2 =

ile

a
5 =

ile

średnia arytmetyczna to co to za średnia

w czym problem
26 lis 13:05
asia: w tym jak to policzyc
26 lis 13:08
Artur_z_miasta_Neptuna: ale co policzyć z czym masz problem?
nie potrafisz podać wartości a
2 
wiesz w ogóle co oznacza 'n' w tym wzorze ciągu
26 lis 13:09
Piotr:
wstawiasz z n=2 i masz a2 i tak samo z a5 .
26 lis 13:09
asia: skad mam wiedziec ile ma a2 a5
26 lis 13:11
Piotr:
26 lis 13:13
Krzysiek : Piotr nie dziw sie. Asia zobacz teraz co zrobilas Piotrowi . Nie potrafisz podstawic do wzoru
ciagu n=2 i n=5
Bedzie a
2= (−1)
2*2
2*2−3=1*2=2
a
5=(−1)
5*2
2*5−3=−1*2
7=−1*128=−128
Zapamietaj sobie na zawsze. liczba (−1) podniesiona do potegi parzystej czli 2 4 6 8 itd to
bedzie zawsze 1
Liczba (−1) podniesiona do potegi nieparzystej czli 3 5 7 9 itd bedzie zawsze −1 Pewnie z
| | a2+a5 | |
z tym byl problem teraz masz a2 i a5 to wylicz srednia arytmetyczna czyli |
| To |
| | 2 | |
juz sobie policz .
26 lis 16:45