liczby zespolone
gosc000000: olbilcz w zbiorze licz zespolonych z3 = −8
26 lis 12:58
gosc000000: oraz z3 = 8
26 lis 12:58
AC:
1) zk = −2ei 2kπ/3 gdzie k=0; 1; 2
2) zk = 2ei 2kπ/3 gdzie k=0; 1; 2
26 lis 13:17
Mila: z=
3√−8
|−8|=8
φ=π
| | π | | π | | 1 | | √3 | |
z0=3√8(cos |
| +isin |
| )=2( |
| +i |
| )=1+i√3 |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 2 | |
| | π+2π | |
z1=2(cos |
| +isinπ)=−2 |
| | 3 | |
| | π+4π | | 5π | | 1 | | √3 | |
z2=2(cos |
| +isin |
| )=2( |
| − i |
| )=1−i√3 |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 2 | |
26 lis 15:59