zad
andzia: ile liczb 3 cyfrowych mozna utworzyć z cyfr 0,2,3,5 a ile liczb 3 cyfrowych parzystych! prosze
o pomoc
26 lis 12:32
Artur_z_miasta_Neptuna:
z powtórzeniami czy bez?
wersja z
1)
jakie cyfry mogą być na pierwszym miejscu (miejscu setek)

2, 3 lub 5
jakie na miejscu dziesiątek 0, 2 , 3 lub 5
a na miejscu jedności tak samo 0, 2, 3 lub 5
i stąd masz 3*4*4 =

2)
analogiczne rozumowanie
26 lis 12:44
irena_1: Cyfrą setek nie może być 0, więc liczb trzycyfrowych będzie tu
3*4*4=48
Cyfrą setek nie może być 0, cyfrą jedności musi być 0 lub 2
3*4*2=24
26 lis 12:45
Kejt: mamy trzy miejsca(liczba trzycyfrowa)
na pierwszym miejscu możesz mieć trzy cyfry (bo bez zera)
na drugim miejscu możesz mieć cztery cyfry
na trzecim miejscu możemy mieć dwie cyfry (0 albo 2, inaczej nie będzie parzysta)
z reguły mnożenia:
3*4*2=24
26 lis 12:49
andzia: WŁAŚNIE NIE PODAŁA PANI CZY ZE ZWRACANIEM CZY BEZ JAK MOGE TO BTM PROSIŁA O ZROBIENIE TAK I TAK
26 lis 13:01
Kejt: jak ze zwracaniem to będzie: 3*3*2=18
26 lis 13:01
Kejt: jak bez zwracania**
26 lis 13:02
andzia: A NIE MOŻE BYC TAK 3X3X2
26 lis 13:02
26 lis 13:02
Kejt: pierwsza!
26 lis 13:02
andzia: SAMA NIE WIEM
26 lis 13:03
andzia: A Z PARZYSTĄ
26 lis 13:04
Kejt:
ze zwracaniem: 3*4*2
bez zwracania: 3*3*2
26 lis 13:04
Artur_z_miasta_Neptuna:
bez powtórzeń
1) 3*3*2
2) 2*1*2 + 1*2*1 + 2*2*1 <−−− spróbuj sama dojść dlaczego tak jest
26 lis 13:04
andzia: OK DZIEKI
26 lis 13:05
andzia: W URNIE SĄ: 4 BIAŁE , 2 ZIELONE , 3 CZARNE. LOSUJEMY 2 RAZY PO 1 KULI BEZ ZWRACANIA . JAKIE
JEST PRAWDOPODOBIEŃSTWO, ŻE BĘDĄ O TYCH SAMYCH KOLORACH.
26 lis 13:08
Artur_z_miasta_Neptuna:
andziu ... nie mam pojęcia jak zrobić to zadanie

próbowałas je robić

czy tylko liczysz na gotową odpowiedź
26 lis 13:09
Artur_z_miasta_Neptuna:
jeżeli odpowiedź .... to proszę bardzo
26 lis 13:10
andzia: Z TALI 52 KART LOSUJEMY JEDNĄ. JAKIE JEST
PRAWDOPODOBIEŃSTWO ŻE:
a) będzie to pik
b) będzie to karta czerwona
c) będzie to figura
26 lis 13:11
andzia: próbowałam ale nie wychodzi
prosze was o pomoc
26 lis 13:12
aniabb:
a) 13/52 = 1/4
b) 26/52 = 1/2
c) 16/52 = 4/13
26 lis 13:13
Aga1.: IΩI=52
a) ile jest pików?
b)Ile jest kart czerwonych?
c) Ile jest figur?
P(A)=UIAI}{IΩI}=
26 lis 13:14
Aga1.: Figura to król,dama lub walet (bez asa), tak niedawno ktoś mi mówił.
Potwierdźcie lub zaprzeczcie, bo nie znam się na kartach.
26 lis 13:18
aniabb: dla mnie as król dama i walet ..
26 lis 13:20
26 lis 13:21
andzia: W URNIE SĄ: 4 BIAŁE , 2 ZIELONE , 3 CZARNE. LOSUJEMY 2 RAZY PO 1 KULI BEZ ZWRACANIA . JAKIE
JEST PRAWDOPODOBIEŃSTWO, ŻE BĘDĄ O TYCH SAMYCH KOLORACH.
26 lis 13:21
andzia: rzucamy jeden raz kostka sześcienną (1,2,3,4,5,6) i jeden raz kostka czterościenna. jakie jest
prawdopodobieństwo ze:
a) suma oczek bedzie większa niż równa 5
b) na obu kostkach liczby nieparzyste
26 lis 13:26
26 lis 13:29
Aga1.: Na ogół asa zalicza się do figur.
Do tej pory myślałam,że as jest figurą.
Tu jest podobnie jak z zerem w liczbach naturalnych.
26 lis 13:36
andzia: andzia: rzucamy jeden raz kostka sześcienną (1,2,3,4,5,6) i jeden raz kostka czterościenna.
jakie jest prawdopodobieństwo ze: a) suma oczek bedzie większa niż równa 5 b) na obu kostkach
liczby nieparzyste
26 lis 13:43
andzia: prosze was bardzo o pomoc
26 lis 13:44
andzia: andzia: rzucamy jeden raz kostka sześcienną (1,2,3,4,5,6) i jeden raz kostka czterościenna.
jakie jest prawdopodobieństwo ze: a) suma oczek bedzie większa niż równa 5 b) na obu kostkach
liczby nieparzyste
26 lis 14:05
Artur_z_miasta_Neptuna:
andzia ... a może dasz od razu linka do ksiązki z której masz zadania podane ... dajesz zadanie
za zadaniem i coś czuję że nie masz bladego pojęcia czy te rozwiazania które dostajesz sa
dobre czy złe i dlaczego takie a nie inne są
26 lis 14:05