Granica funkcji
danoel: Byłbym wdzięczny za pomoc w obliczeniu tej granicy :
lim sin4xtgx
26 lis 10:54
danoel:
x →0
w mianowniku jest tg2x
26 lis 10:55
irena_1:
sin4x=2sin2x cos2x
| | 4tgx(1−tg2x) | |
sin4x=2sin2x cos2x= |
| |
| | (1+tg2x)2 | |
| sin4x | | 4(1−tg2x) | | 4(1−tg2x)ctgx | |
| = |
| = |
| |
| tg2x | | tgx(1+tg2x)2 | | (1+tg2x)2 | |
| | sin4x | | 4*(1−0)*∞ | |
limx→0 |
| = |
| =∞ |
| | tg2x | | (1+0)2 | |
26 lis 11:18
danoel: Właśnie też mi wychodzi że nieskończoność a w odpowiedziach jest że nie ma granicy i nie wiem o
co chodzi
26 lis 11:22