geometria
monia41: dany jest ostroslup prawidlowy trojkatny o krawedziach bocznych 2 razy dluzszych od krawedzi
postawy. oblicz tg. kata nachylenia krawedzi bocznej tego ostrosłupa do plaszczyzny jego
postawy
26 lis 10:41
irena_1: R− promień okręgu opisanego na trójkącie podstawy
H− wysokość ostrosłupa
a− krawędź podstawy
b− krawędź boczna
b=2a
H
2+R
2=b
2
| | a√3 | | 3 | | 33 | |
H2=(2a)2−( |
| )2=4a2− |
| a2= |
| a2 |
| | 3 | | 9 | | 9 | |
| | H | | a √33 | | a √3 | | √33 | |
tgα= |
| = |
| : |
| = |
| =√11 |
| | R | | 3 | | 3 | | √3 | |
26 lis 10:48
krystek:

| | H | | x√3 | |
Tgα= |
| gdzie h= |
| a H z tw Pitagorasa |
| | 2h3 | | 2 | |
26 lis 10:50