xx
MariAN: uzasadnij ze liczba 10n+4n−2 jest podzielna przez 3
26 lis 08:48
irena_1: Indukcyjnie
Jeśli n=1
101+41−2=10+4−2=12
Z.
10n+4n−2=3p
p ∊ N
T.
10n+1+4n+1−2=3t
t ∊ N
D.
10n+1+4n+1−2=10*10n+4*4n−2=10n+4n−2+9*10n+3*4n=3p+3(3*10n+4n)=3(p+3*10n+4n)=3t
t=p+3*10n+4n ∊ N
26 lis 08:57
MariAN: a skad sie bierze to 9*10n 3*4n ?
26 lis 09:02
PW: „Na krowach” to będzie tak:
10 krów = 1 krowa + 9 krów (krowa to 10n)
4 świnki = 1 świnka +3 świnki (świnka to 4n)
26 lis 09:21
irena_1: 10*10n=1*10n+9*10n
4*4n=1*4n+3*4n
26 lis 09:24
MariAN: a dlaczego 3(p+3*10n+4n)jest rowne 3t ?
26 lis 09:41
MariAN: i dlaczego 3p+3(3*10n+4n) zmieniło się w 3(p+3*10n+4n) ?
26 lis 09:42
Ajtek:
3 wyciągnięte przed nawias.
PW, genialne wytłumaczenie problemu

.
26 lis 09:43
AS: Można też i tak
10n + 4n − 2 = (9 + 1)n + (3 + 1)n − 2 =
9n + n*9n−1*1 + ... + 1 + 3n + n*3n − 1*1 + ... + 1 − 2 =
9n + n*9n−1 + ... + 3n + n*3n − 1 + ...
Każdy element sumy jest podzielny przez 3
a więc i nasze wyrażenie jest podzielne przez 3 cnd.
26 lis 11:17