Pytanie o wlasciwe podejscie
Olaf: Czesc, bedac w czwartej klasie technikum bardzo przylozylem sie do matematyki z racji tego aby
dobrze zdac mature i dostac sie na wymarzone studia. Udalo mi sie ten cel osiagnac, lecz
satysfakcja z osiagniecia celu szybko minela. Niestety z 8 przedmiotow tylko jeden mnie
interesuje, chodzi o programowanie, reszta to rzeczy kompletnie niepowiazane.
Pisze do was proszac was o rade z wlaszcza do osob ktore studia maja juz za soba, powiedzcie co
powinienem zrobic. Przylozyc sie tylko do tego co bede chcial robic w przyslosci czyli do
programowania aby dojsc do perfekcji, a na studia uczeszczac tylko zeby zdac i miec pozniej
papierek, czy jednak przykladac sie do wszystkich przedmiotow, chodzi mi o to czy jest sens.
Pozdrawiam serdecznie
26 lis 08:40
b.: a co studiujesz?
26 lis 09:40
Olaf: Makrokierunek − czyli automatyka robotyka elektronika i informatyka wszystko po angielsku
26 lis 12:27
b.: Wydaje mi się, że lepiej byłoby się przenieść na kierunek, na którym interesująca byłaby
większość przedmiotów, a nie tylko 1/4 −− czyli (jak rozumiem) na informatykę. Po co się
męczyć?
Czas poświęcony na pozostałe przedmioty, które chcesz 'tylko zdać' to będzie czas stracony −
nic pewnie z nich nie wyniesiesz z takim podejściem, a czasu zejdzie Ci na nie na pewno sporo,
nawet żeby zdać na dst.
Możesz też sprawdzić, czy rzeczywiście informatyka jako oddzielny kierunek do studiowania
byłaby interesująca − zobaczyć program studiów, przejść się na jakiś wykład, itp.
26 lis 17:08
b.: w zasadzie obecnie to nawet nie 1/4, tylko jak piszesz 1/8, tą 1/4 napisałem z opisu tego co
tam jest
a to czy to jest po angielsku, czy po polsku albo jeszcze w innym języku, jest moim zdaniem
niemal bez znaczenia
26 lis 17:11
Olaf: dokladnie po angielsku to tylko utrudnienie a nie nauka jezyka, tylko kijowo ze jestem juz na 3
semestrze
26 lis 19:20
b.: na 3 semestrze można się jeszcze sensownie przenieść na podobny kierunek, moim zdaniem jest to
do rozważenia − rok z hakiem za Tobą, ale jeszcze prawie 4 lata zostały...
z doświadczenia (znajomych

) wiem, że po 3 semestrze przenosiny na podobny kierunek mogą się
udać bez straty roku, no ale trzeba by się zorientować
26 lis 19:24