twierdzenie o trzech ciągach
Pepsi2092: Mam taki ciąg,:
| | 1 | | 2 | | 3 | |
lim=n√ |
| + |
| + |
| . To małe przy pierwiastku to n a pierwiastek jest nad całym |
| | n | | n2 | | n3 | |
wyrażeniem. Jak na podstawie tw o trzech ciagach to ograniczyc zeby dało się policzyc granice
?
bo jak ogranicze z jednej strony
n√1n a z drugiej 3 razy
n√1n to przy liczeniu
granicy wychodzi mi wyrazenie nieoznaczone
26 lis 02:47
ZKS:
Nie wiem czy dobrze bo już późno i śpiący jestem.
| n2 | | n2 + n + 3 | | 2n2 | |
| < |
| < |
| |
| n3 | | n3 | | n3 | |
| n√n2 | | n√n2 + n + 3 | | n√2n2 | |
| < |
| < |
| |
| n√n3 | | n√n3 | | n√n3 | |
| | n√n2 + n + 3 | |
1 < |
| < 1 |
| | n√n3 | |
g = 1
26 lis 03:00
ramzes: To będzie dobrze, więc mimo tego że jesteś śpiący, dzięki bardzo
26 lis 03:02
Basia: dlaczego nieznaczone ?
| | n√1 | | 1 | | 1 | |
n√1/n = |
| = |
| → |
| = 1 |
| | n√n | | n√n | | 1 | |
ale to nic nie da, bo z dołu będzie 1 a z góry 3
| n√3 | | n√6 | |
| < n√(....) ≤ |
| |
| (n√n)3 | | n√n | |
26 lis 03:04
Pepsi2092: Ok, rozumiem

Dzięki wielkie Wam
26 lis 03:06
Godzio:
3 rano, a forum tętni życiem
26 lis 03:08
ZKS:
Idę na spanko bo jutro laboratorium o 7 : 30.

Dobranoc wszystkim.
26 lis 03:10
Pepsi2092: W czwartek koło z analizy

Ale ogólnie forum nie może spać
26 lis 03:13
Godzio:
Czwartek ? Ja mam za 6 h dokładnie
26 lis 03:14
Basia: No to pora spać

Dobranoc. Miłych snów
26 lis 03:16
Godzio:
Dobranoc
26 lis 03:17
Pepsi2092: O ja piernicze

to zawijaj spać powoli bo bedziesz spał tam
Godzio a mam takie
pytanie za 100pktów do Ciebie... Ty studiujesz na PWr czu UWr ?
26 lis 03:19
Pepsi2092: Dobranoc

Wzajemnie
26 lis 04:24
Godzio: I tu i tu
26 lis 19:29
26 lis 19:30