monika:
Czy ktoś mógłby mi pomóc z tym zadaniem? W partii uszkodzonych żarówek, 4% to żarówki uszkodzone. Ile uszkodzonych żarówek należałoby usunąć, aby wśród pozostałych żarówek było mniej niż 1% żarówek uszkodzonych?
7 sty 10:05
Damiano:
zadanie z matury probnej
a zarowek bylo 50 tys tak? a wiec:
x-zarowki ktore mamy usunac
4% z 50 tys = 2000 ≤= zarowki uszkodzone
2000-x < 0.01(50000-x)
0.01 ≤= 1%
0,01(50000 -x) > 2000 -x
500 - 0,01x > 2000-x
x - 0,01x > 2000-500
0,99x > 1500 / :0,99
x > 1515,(15)
Odp: usunac conajmniej 1516 zarowek, ale nie wiecej niz 2000
20 sty 18:25
Damiano :
≤= - mialo byc <--
20 sty 18:27
A: Nie powinno wyjść 1501?
12 kwi 11:47
A: Halo
12 kwi 13:58
A:
12 kwi 13:58