| π | 1 | |||
cos( | −3x)= | x∊[2π,3π] | ||
| 3 | 2 |
| π | π | π | −π | ||||
−3x= | +2kπ v | −3x= | +2kπ | ||||
| 3 | 3 | 3 | 3 |
| −2π | ||
−3x=2kπ v −3x= | +2kπ | |
| 3 |
| 2kπ | 2π | −2 | ||||
x=− | v x= | + | kπ | |||
| 3 | 9 | 3 |
| 2π | 2 | |||
odp. x=2 | i 2 | π | ||
| 9 | 3 |
| 2kπ | ||
− | ≥2π | |
| 3 |
| 8π | ||
k=−4 ⇒ x = | też pasuje | |
| 3 |
| 10π | ||
k=−5 ⇒ x = | już za dużo | |
| 3 |
| 2π−6kπ | ||
x = | ||
| 9 |
| 2π−6kπ | |
≥ 2π | |
| 9 |
| 16 | ||
k ≤ − | = −246 | |
| 6 |
| 2π+18π | 20π | |||
k=−3 ⇒ x= | = | pasuje | ||
| 9 | 9 |
| 2π+24π | 26π | |||
k=−4 ⇒ x= | = | pasuje | ||
| 9 | 9 |
| 2π+30π | ||
k=−5 ⇒ x= | > 3π odpada | |
| 9 |
| 8π | 20π | 26π | ||||
x=2π; x= | ; x= | ; x = | ||||
| 3 | 9 | 9 |
| 2kπ | ||
− | ≥ 2π | |
| 3 |
| 2kπ | ||
− | ≤ 3π | |
| 3 |
| 2π−6kπ | |
≥ 2π | |
| 9 |
| 2π−6kπ | |
≤ 3π | |
| 9 |