sprawdzenie trryg
Monika:
26 lis 00:08
Basia:
26 lis 00:12
Monika: | | π | |
w odp. pisze jeszcze 5 |
| |
| | 4 | |
26 lis 00:18
Monika:
26 lis 00:21
ZKS:
Znowu źle.

Już mi się po raz n−ty nie chce pisać tego samego ale x ∊ (5π ; 6π) a czy
| | 71 | |
Twoje rozwiązanie x = |
| π mieści się w tym zbiorze nie! |
| | 24 | |
26 lis 00:25
ZKS:
Spójrz na poprzednie swoje rozwiązania i je popoprawiaj.
26 lis 00:27
Monika: | | 3π | | 3π | | 3π | | π | | π | |
no jak tg5 |
| =tg(5 |
| −2*2π)=tg(1 |
| )=tg(π− |
| )=−tg |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
należy
26 lis 00:35
Monika: tg1035=tg(1035−2*360)=tg315=tg(360−45)=−tg45
26 lis 00:36
ZKS:
| | 71 | |
Jej Twoje rozwiązanie nie należy do przedziału (5π ; 6π) te |
| π. |
| | 24 | |
26 lis 00:39
ZKS:
A ta dalej swoje.
26 lis 00:39
Monika: to jak to rozwiązać?
26 lis 00:42
ZKS:
Tak jak rozwiązujesz tylko że x ma narzucony zbiór w którym ma się znajdować.
26 lis 00:44
Basia:
inaczej to rozwiązuj
tg(2x−
π6) = −1
pierwszą wartość bierzesz z przedziału podstawowego dla tangensa (−
π2;
π2)
2x−
π6 = −
π4+kπ
2x =
π6−
π4+kπ
2x = −
π12+kπ
x = −
π24+k
π2
i dopiero teraz podstawiając za k kolejno 0,1,2,....
szukasz rozwiązania z przedziału (5π;6π)
widać, że jeszcze dla k=10 jest za mało więc mniejszych nie ma co sprawdzać
k = 11
| | −π+132π | | 131π | |
x = −π24+11π2 = |
| = |
| pasuje |
| | 24 | | 24 | |
k=12
x = −
π24+6π też pasuje
a dla k=13 już pewnie będzie >6π
26 lis 00:44
ZKS:
Tutaj będzie rozwiązanie
| | 131 | | 143 | |
x = |
| π ∨ x = |
| π |
| | 24 | | 24 | |
26 lis 00:45
ZKS:
Basia Ci wszystko świetnie rozpisała.
26 lis 00:46
Mila: ZKS ,potrzebuję siatkę do parkietażu, nie wiesz gdzie można znaleźć, bez kolorów, tylko
kontury, najlepiej z trzech form foremnych.
Dobrze, że poprawiliście to zadanie. Mam trochę swojej pracy.
26 lis 00:48
ZKS:
Niestety Mila ale nie przykro mi.
26 lis 00:56
Mila: To raczej problem dla informatyka, może Trivial jutro spojrzy.

Pozdrawiam.

Dobranoc.
26 lis 00:59
ZKS:
Również pozdrawiam.

Dobranoc.
26 lis 01:01