szeregi liczbowe
arek: ∑
5 i=3 (∑
2 k=1 a
ik)
Zapisac bez znaku sumy
POmoże ktoś
25 lis 23:31
Basia:
= ∑i=3,4,5(ai1+ai2) =
a31+a32+a41+a42+a51+a52
25 lis 23:44
arek: możesz mi to jakoś wytłumaczyć ?
25 lis 23:55
Basia: ∑ zastępuje znak zwykłej sumy
∑i=1....n2i = 2*1+2*2+2*3+....+2*n
∑k=1,2 aik = ai1+ai2
potem przebiegasz i = 3,4,5
26 lis 00:01
arek: nie rozumiem, przeciez tutaj sa okreslone liczby wyrazow szeregow, a Ty mi o nieskonczonosci
napisalas i jakies 2i? skad to?
26 lis 00:04
Basia:
no masz i=3,4,5 k=1,2 i przebiegasz wszystkie możliwe kombinacje ik
26 lis 00:10