Całka
Olek: Hej, mam problem z całką :
Probowalem przez czesci w obydwie strony i tylko sie komplikuje wszystko

Pomoze ktos?
25 lis 23:15
Olek: oczywiscie dx po calce
25 lis 23:15
Krzysiek: na pewno taką całkę masz do policzenia? bo ta całka jest nieelementarna.
25 lis 23:18
Olek: No na to wygląda. cała treść zadania:
Oblicz:
25 lis 23:23
Olek: Znaczy w liczniku mam te calke co napisalem w pierwszym poscie, przedzial calkowania od x do
| | 1 | |
nieskonczonosci, w mianowniku ln |
| i z tego calego ulamka policzyc granice przy x |
| | x | |
zmierzajacym do zera
25 lis 23:24
25 lis 23:29
Olek: ok t

Mam tylko jescze takie pytanie, zupelnie z innego dzialu. Jezeli ciąg funkcujny jest
bezwzględnie zbiezny to jest tez zbiezny jednostajnie?
25 lis 23:33
Olek: pfuuu szereg, mialem na mysli szereg
25 lis 23:33
Basia:
0∫
+∞ t
z−1e
−tdt = Γ(z)
gdzie Γ to funkcja gamma Eulera
Twoja całka
x∫
+∞ t
−1e
−tdt dąży (przy x→0) do
0∫
+∞t
−1e
−tdt = Γ(1) = 0! = 1
bo udowodniono, że dla n∊N Γ(n) = (n−1)!
| | 1 | |
no i masz limx→0 |
| = 0 |
| | +∞ | |
tak mi się przynajmniej wydaje
25 lis 23:40
Olek: Kurcze to musze poczytac troche teorii, bo nie mam pojecia co tu napisalas

Nie mielismy
czegos takiego jeszcze
25 lis 23:42
Basia: oj pomyliłam się tam
to byłoby Γ(0) a Γ(0) nie istnieje
25 lis 23:51
Olek: Czyli ta granica nie istnieje?
26 lis 00:12
Basia: w tej chwili nie jestem pewna, a nie chcę Cię wprowadzić w błąd
jeszcze pomyślę
26 lis 00:14
26 lis 02:20
b.: chwila, nie masz do policzenia całki, tylko granicę − zastosuj regułę de l'Hospitala i już
całki nie ma
26 lis 09:43
Olek: | | ∞ | | 0 | |
ale skad wiem ze ta granica jest |
| lub |
| zeby moznabylo de l'Hospitalem? |
| | ∞ | | 0 | |
26 lis 21:09