objętość i pole całkowite wlca
ciemny: przekątna przekroju osiowego walca jest nachylona do płaszczyzny jego podstawy pod
kątem,którego tangens jest równy 3 przez 4.pole przekroju osiowego jest równe 27.oblicz
objętość i pole całkowite tego walca.
25 lis 22:45
Beti: | | h | | 3 | | 3 | |
tgα = |
| = |
| −−> h = |
| r |
| | 2r | | 4 | | 2 | |
2rh = 27
3r
2 = 27/:3
r
2 = 9
| | 3 | | 9 | |
r = 3 −−> h = |
| *3 = |
| |
| | 2 | | 2 | |
V = ...
P
c = ...
dokończ
25 lis 22:54
Gustlik:

Dane jest pole, więc stosujemy metodę "wyważania otwartych drzwi" czyli liczenia tego, co jest
dane.
"Wyważam" teraz te otwarte drzwi, czyli liczę dane pole z niewiadomych:
P=3x*4x=12x
2
Przyrównuję to pole do wartości podanej w zadaniu i liczę x:
12x
2=27 /:12
| | 3 | |
średnica podstawy = 4x, stąd r=2x=2* |
| =3 |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 15 | |
Pcał=2πr(r+H)=2*π*3*(3+4 |
| )=6π*7 |
| =6π* |
| =45π |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Takie krótkie objaśnienie na czym polega metoda "wyważania otwartych drzwi" i kiedy ją
stosujemy:
Metodę "wyważania otwartych drzwi" stosujemy, gdy w zadaniu dane są takie wielkości, które
zazwyczaj się liczy, jak
obwody, pola i objętości figur, sumy krawędzi brył itp. Wtedy w
takich zadaniach podane są też zależności między odcinkami danej figury lub odcinkami i
kątami, np. stosunki, wartości funkcji trygonometrycznych kątów itp. Można te zależności
opisać za pomocą niewiadomych (często da się to zrobić na jednej niewiadomej − nie
| | 3 | |
potrzebujemy więc układu równań − tutaj taką zależnością był tgα= |
| ) i potem "wyważyć |
| | 4 | |
otwarte drzwi", czyli z tych niewiadomych obliczyć tę wielkość, która została podana w
zadaniu, np. pole, objętość, obwód, sumę krawędzi itp. Następnie przyrównujemy wartość np.
pola czy objętości wyliczoną z niewiadomych do wartości podanej w zadaniu i mamy ę niewiadomą
obliczoną, a potem już łatwo obliczyć odcinki, np. boki, krawędzie a z nich to, czego żądają w
zadaniu.
Jest to bardzo skuteczna metoda w rozwiązywaniu tego typu zadań − polecam.
Można ją też stosować np. w rachunku prawdopodobuieństwa, gdy dane jest prawdopodobieństwo
wylosowania np. kuli określonego koloru, a liczba kul jest nieznana albo w ciągach, gdy dana
jest suma wyrazów, a musimy z tego wyznaczyć ciąg arytmetyczny albo geometryczny.
26 lis 00:42
Mila: Gustlik.. ,potrzebuję siatkę do parkietażu, nie wiesz gdzie można znaleźć, bez kolorów, tylko
kontury, najlepiej z trzech form foremnych.
26 lis 00:46
Gustlik: Mila, nie mam pojęcia. Poza tym skąd co to ma wspólnego z tym zadaniem

? Pozdrawiam.
26 lis 00:53
Mila: Gustlik, to nie ma nic wspólnego z tym zadaniem lecz moim problemem, raczej informatycznym.
Też Cię pozdrawiam.
26 lis 00:55
Gustlik: Szczerze mówiąc naprawdę nie mam pojęcia, nigdy się tym nie zajmowałem.
Niemniej zachęcam do zapoznania się z opisaną wyżej nazywaną przeze mnie metodą "wyważania
otwartych drzwi" − jest niezwykle skuteczna w zadaniach z danym np. polem figury czy jej
objętością. Poza tym na ogół zależności między innymi wielkościami dadzą się wyrazić za pomocą
JEDNEJ niewiadomej, unikamy więc układów równań, zadania takie często dadzą się rozwiązać za
pomocą równań z jedną niewiadomą i z tej niewiadomej wyliczyć resztę.
Pozdrawiam
26 lis 01:00