relacje
Justyna: Czy relacja może być symetryczna i jednocześnie quasi−asymetryczna ? jeśli tak to bardzo proszę
o przykład na macierzy..
25 lis 22:40
Basia: oczywiście, że nie może; wystarczy porządnie przeczytać definicję jednego i drugiego
25 lis 22:48
Justyna: W TAKIM RAZIE W MOJEJ KSIĄŻCE JEST BŁĄD
25 lis 22:48
Basia: a jaką masz podaną definicję relacji quasi−asymetrycznej ?
25 lis 22:49
Justyna: gdyż jest w odpowiedziach do zadania napisane ze relacja jest symetryczna, zwrotna. przechodnia
i QUASI ASYMETRYCZNA
25 lis 22:49
Basia: a jaka to relacja ?
25 lis 22:50
Justyna: elementy sa rozłożone niesymetrycznie względem przektątnej w macierzy ; zero odpowiada zero lub
jedynka, a jedynce zawsze zero
w tej macierzy na przekątnej są same jedynki, a reszta to same 0 ..
25 lis 22:51
Justyna: nie jest to relacja porządkowa
25 lis 22:52
Basia: ja znam takie definicje
R jest symetryczna ⇔ ∀x,y [ xRy ⇒ yRx ]
R jest quasi asymetryczna ⇔ ∀x,y x≠y [ xRy ⇒ ~yRx ]
wykluczają się w sposób oczywisty
25 lis 22:53
Justyna: ja też znam ta definicje i właśnie nie rozumiem o co chodzi w takim bądź razie
25 lis 22:54
Basia: to co piszesz, jak na razie nie ma nic wspólnego z relacją
25 lis 22:54
Justyna: nie rozumiem co nie jest tu wspólnego z relacją ?
25 lis 22:56
Basia:
relację trzeba zdefiniować; na przykład w R
aRb ⇔ a+b=0
w zbiorze macierzy nxn
ARB ⇔ A+B = I
albo
ARB ⇔ det(A*B) = 1
różne dziwadła można wymyślać i badać ich własności, ale najpierw trzeba relację zdefiniować
pewnie tam masz jakąś relację między macierzami; jaką ?
25 lis 22:59