Narysuj wykres równania
Qmi:

Narysuj wykres równania |x|+|y|=2
Wyszedł mi taki jak na rysunku, te punkty czerwone są na 2 i −2. Wszystkie linie są do siebie
równoległe i prostopadłe.
Wydaje mi się, że dobrze narysowałem ten rysunek. To są wszystko linie przerywane, czemu? Bo
nie wiem która linia ma być w danym ośrodku, jak wiadomo jest ich 4, ale która linia ma być w
którym − tego to już nie wiem.
25 lis 22:35
Qmi: Jak wiadomo |x|+|y|=2 możemy rozpisać na 4 sposoby:
−x+y=2
−x−y=2
x+y=2
x−y=2
I teraz która równość jest do którego ośrodka?
25 lis 22:39
Basia: bo to jest tak:
1.
x≥0 i y≥0 ⇒ x+y = 2 ⇒ y = −x+2
bierzesz kawałek tej prostej z I ćwiartki
2.
x<0 i y≥0 ⇒ −x+y = 2 ⇒ y = x+2
bierzesz kawałek tej prostej z II ćwiartki
3.
x<0 i y<0 ⇒ −x−y=2 ⇒ y= −x−2
bierzesz kawałek tej prostej z III ćwiartki
4.
x≥0 i y<0 ⇒ x−y=2 ⇒ y = x+2
bierzesz kawałek tej prostej z IV ćwiartki
rozwiązanie to boki rombu, którego wierzchołkami są te czerwone kropki
25 lis 22:41
aniabb:
25 lis 22:41
Eta:

Wykresem jest zbiór punktów (x,y) należących do czerwonego kwadratu
1/ dla x≥0 i y≥0 (i ćw układu)
x+y=2 ⇒
y= −x+2 i wybierasz tylko część tej prostej z I ćw wraz
z punktami (2,0) i (0,2)
dalej podobnie
2/ x<0 i y≥0
3/ x<0 i y<0
4/ x≥0 i y <0
25 lis 22:44
Eta:
Ejj

spadam
25 lis 22:45
Qmi: Wielkie dzięki dziewczyny
25 lis 23:16
Qmi: A jeśli mam taką nierówność? Wykresy wychodzą tak samo jak wcześniej, te same punkty, linie
prostopadłe i równoległe, ale różni się tylko znakiem, jak to rozwiązać?
|x|+|y|<=2
25 lis 23:34
Aga1.:

Rozwiązaniem będzie część płaszczyzny ograniczona tymi prostymi, czyli kwadrat.
I. x≥0, y≥0
x+y≤2
y≤−x+2
i tak jeszcze trzy razy
25 lis 23:38