Pomożecie ?
Karolina: Dany jest wielomian W(x) =2x3+nx2+mx+8 Wyznacz liczby m i n, jeśli wiadomo, że reszta
z dzielenia wielomianu W przez dwumian ( x +2) jest równa 4 i jednym z pierwiastków jest
liczba (−1) . Wykaż, że ten wielomian ma dwa różne pierwiastki.
25 lis 22:18
Eta:
Rozwiąż układ równań i podaj n i m
W(−2)=4
i W(−1)=0
Następnie dla danych n i m rozłóż ten wielomian na czynniki
i wszystko będzie jasne
25 lis 22:27
Beti: rozwiąż układ równań:
w(−2) = 4
w(−1) = 0
25 lis 22:28
Beti:
25 lis 22:28
Eta:
25 lis 22:29
irena_1: W(−2)=4
W(−1)=0
2*(−2)3+n*(−2)2+m*(−2)+8=4
2*(−1)3+n*(−1)2+m*(−1)+8=0
4n−2m=12
n−m=−6
2n−m=6
−n+m=6
n=12
m=18
W(x)=2x3+12x2+18x+8=(x+1)(2x2+10x+8)=2(x+1)(x+1)(x+4)=
=2(x+1)2(x+4)
x1=−1, x2=−4
25 lis 22:31