pomożecie? nie jestem pewna rozwiązania
Wioletta: MIejscem zerowym f.liniowej f(x)=(∫5−2)x−1 jest liczba
A.−1 B.∫5+2↓3 C.∫5−2 D.∫5+2
wychodzi mi 1/ ∫5−2 , ale niestety nie ma takiej odpowiedzi....ktoś mi to moze wyjaśnić?
25 lis 22:18
Wioletta: P.S: ∫ w moim zadaniu oznacza pierwiastek, a ↓ w odpowiedzi B. oznacza kreske
ułamkową...nie znam oznaczen
25 lis 22:22
Beti: m. zer.:
(
√5−2)x − 1 = 0
(
√5−2)x = 1
| | 1 | | √5+2 | | √5+2 | |
x = |
| * |
| = |
| = √5+2 |
| | √5−2 | | √5+2 | | 5 − 4 | |
odp.D.
25 lis 22:32
Eta:
f(x)= (
√5−2)x−1
| | 1 | |
(√5−2)x−1=0 x= |
| = usuń niewymierność z mianownika |
| | √5−2 | |
| | √5+2 | |
otrzymasz: |
| = ........ |
| | 5−4 | |
odp D
25 lis 22:34