Wielomiany
Marcin: Rozwiąż nierówność.
√x4 − x2 ≤ 4 − x2
Odp: x∊<−4√7/7; −1> u {0} u <1; 4√7/7>
25 lis 22:11
Basia:
x
4−x
2≥0
x
2(x
2−1)≥0
x
2=0 lub x
2−1≥0
x=0 lub x∊(−
∞; −1)∪(1;+
∞)
D = (−
∞; −1)∪(1;+
∞)∪{0}
dla 4−x
2<0 nierówność nie ma rozwiązania
czyli od razu odrzucamy zbiór (−
∞;−2)∪(2;+
∞)
dla x∊<−2;2>∩D =
<−2;−1)∪{0}∪(1;2>
możemy podnieść obustronnie do kwadratu
x
4−x
2 ≤ (4−x
2)
2
x
4 − x
2 ≤ 16 − 8x
2 + x
4
7x
2 −16 ≤ 0
(
√7x−4)(
√7x+4) ≤ 0
i trzeba wziąć część wspólną z czerwonym
| | 4 | | 4 | | 4√7 | | 4√7 | |
x∊<− |
| ; −1)∪{0}∪(1; |
| > = <− |
| ; −1)∪{0}∪(1; |
| > |
| | √7 | | √7 | | 7 | | 7 | |
paskudne wyniki; nie miało tam być x
4+x
2 pod pierwiastkiem ?
25 lis 22:26
Basia: a nie; przecież podałeś odpowiedź; zgadza się
25 lis 22:27
Basia: przy −1 i 1 mają być oczywiście <>
25 lis 22:28
Marcin: Wielkie dzięki Basiu.
25 lis 22:35