granastoslupy zadanie
wwwa: oblicz obj. i pole powierzchni calkowitej graniastoslupa prostego ktorego podstawa jest romb o
przekatnych d1=16 i d2=12 a przekatna sciany bocznej jest 3 razy dluzsza od krawedzi podstawy
25 lis 22:08
wwwa: powiedzcie mi tylko jak obliczyc ta wysokosc bo nie mam pojecia,...
25 lis 22:19
Beti: z tw. Pitagorasa oblicz kr. podstawy a:
| | 1 | | 1 | |
( |
| d1)2 + ( |
| d2)2 = a2 |
| | 2 | | 2 | |
a potem znowu z tw. Pitagorasa H:
a
2 + H
2 = D
2, gdzie D = 3a
25 lis 22:22
wwwa: wielkie dzieki
25 lis 22:26
wwwa: @Beti mam pytanie strasznie duze wyniki mi powychodzily
PP=96
a=10
czyli
a2 + h2 = d2
100+h2=900 gdzie d=3*10=30
h=√800 ?
25 lis 22:42
Beti: zaczekaj, muszę przeliczyć i dam znać
25 lis 22:46
Beti: dobrze jest
H = √800 = 20√3
teraz V i Pc
25 lis 22:48
wwwa: uuu.. co pop&*lem jak mozesz podaj wyniki sprawdze ze swoimi
25 lis 22:53
Beti:
V = Pp*H = 96*20√3 = 1920√3
Pc = 2Pp + Pb = 2*96 + 4aH = 192 + 4*10*20√3 = 192 + 800√3 = 32(6 + 25√3)
25 lis 22:59
wwwa: jest ok. troche glupie liczby no ale.. dzieki jeszcze raz

masz piwko
25 lis 23:01
Beti: obiecanki cacanki
25 lis 23:02
wwwa: no troche dzisiaj posiedze nad zadankami wiec nie takie obiecanki a napewno pomoc mi sie
jeszcze przyda
25 lis 23:04
Beti: No to miłej i przede wszystkim
owocnej pracy

ja już spadam, bo podusia mnie wzywa
25 lis 23:08
wwwa: no nie wiem czy takiej owocnej bo nie nawidze figur przestrzennych nie mam wizualizacji przez
co nie potrafie tego rozwiazywac ale trzeba sobie radzic
25 lis 23:12