df
Wiem: Witam
Wiem jak określić dziedzinę dla x i x2 ale np jak określić taką dziedzinę?
x3 + 2
i
x3 + 7
25 lis 21:42
Beti: dziedziną każdego wielomianu jest zbiór R
25 lis 21:45
Wiem: To wiem i nie o to wlasciwie pytalem.
xx3+7
Jaka tu zrobic dziedzine?
25 lis 21:50
Wiem: Takie zadania tu miażdżycie a nikt nie chce mi wyznaczyc dziedziny no
25 lis 21:53
daniello: Jak masz ulamki to musisz sprawdzic dla jakich x mianownik jest =0 i te "iksy" wyrzucic z
dziedziny. W twoim wypadku sprawdzasz kiedy
x3+7=0 i potem wyrzucasz to z dziedziny,
25 lis 21:55
Wiem: Kochani moi najwspanialsi ludzie. wiem jak sie wyznacza dziedzine, tylko nie wiem jak sie to
robi na tym o to przykladzie. moze ktos poprostu wyznaczyc dziedzine z tego zadania zebym mogl
zobaczyc o co biega?
25 lis 21:57
konrad:
x3+7≠0
x3≠−7
x≠3√−7
x∊R\{3√−7}
rozumiesz już?
25 lis 21:59
Wiem: No wlasnie o to chodzilo. Dziekujje wszystkim za odp. i uwage.
25 lis 22:00
Krzysiek: No i teraz bedzie x3=−7 to x=3√−7. Moze byc pierwiastek 3 stopnia liczba ujemna . Bo z
pierwiastka drugiego stopnia nie moze . jesli sobie odpowiesz na to pytanie to bedziesz mial
dziedzine .Na drugi raz nie pisz takich komentow jak wyzej
25 lis 22:05