miejsca 0
adam: Jak obliczyć miejsca 0;
4e4x−2e−2x=0
25 lis 21:39
think: cóż
4e4x = 2e−2x / nałóż ln stronami
25 lis 21:42
adam: 4ln(4x)=2ln(−2x)
25 lis 21:45
Basia: a może tak:
t = e
2x t>0
4t
3 − 2 = 0
| | 1 | |
2x = ln1 − ln(21/3) = − |
| *ln2 |
| | 3 | |
25 lis 21:47
adam: w końcu załapałem
twój zapis
25 lis 21:51
Basia:
a jeżeli chcesz logarytmować to masz
ln(4e
4x) = ln(2e
−2x)
ln4 + lne
4x = ln2 + lne
−2x
4x + ln4 = −2x + ln2
| | 2 | | 1 | |
6x = ln2−ln4 = ln |
| = ln |
| = ln1 − ln2 = 0−ln2 = −ln2 |
| | 4 | | 2 | |
25 lis 21:54