; )
1321421: niech mi ktos pomoze


:


podstawa prostopadloscianu jest prostokat w ktorym jeden z bokow jest o 1 cm dluzszy od
drugiego boku. przekatna tego graniastoslupa jest o 4 cm dluzsza od krotszej krawedzi
poddstawy. Suma dlugosci wszystkich krawedzi prostopadloscoani jest rowna 20 . wyznacz
dlugosci krawedzi wychodzacych z tego samego wierzcholka
Beti:
a = b + 1
D = b + 4
4a + 4b + 4h = 20/:4
a + b + h = 5
b + 1 + b + h = 5
2b + h = 4 −−>
h = 4 − 2b
d
2 = a
2 + b
2 = (b + 1)
2 + b
2 = 2b
2 + 2b + 1
D
2 = d
2 + h
2
(b + 4)
2 = 2b
2 + 2b + 1 + (4 − 2b)
2
jak rozwiążesz to równanie, to wyznaczysz b.