Geometria
Mlody: Napisz równanie stycznych do okręgu : x
2+y
2−8x−10y+28=0 tworzących z prostą 5x−y+3 kąty równe
45 stopni
Pomoże ktoś?
25 lis 21:31
Basia:
y = 5x−3
czyli tgα = 5
kąt nachylenia stycznej to α+45 lub α−45
| | tgα+tg45 | | 5+1 | | 6 | | 3 | |
tg(α+45) = |
| = |
| = |
| = − |
| |
| | 1−tgα*tg45 | | 1−5*1 | | −4 | | 2 | |
| | tgα−tg45 | | 5−1 | | 4 | | 2 | |
tg(α−45) = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 1+tgα*tg45 | | 1+5*1 | | 6 | | 3 | |
styczne mają więc równania:
y = −
32x+b
y =
23x+b
no i teraz układy równań:
y = −
32x+b
x
2+y
2−8x−10y+28=0
y=
23x+b
x
2+y
2−8x−10y+28=0
mają mieć (każdy oddzielnie) jedno rozwiązanie
podstawiasz za y; dostaniesz równania kwadratowe i badasz dla jakiej wartości b Δ=0
25 lis 21:42
Mlody: Dziękuję bardzo, mam jeszcze ostatnie pytanie, skąd wziął się tgα = 5? z tego ze wspolczynnik
jest 5x?
25 lis 21:54
Basia: tak

prosta y = ax+b jest nachylona do osi OX pod kątem α, takim, że tgα=a
25 lis 21:56
Szatą: czemu tgα = 5?
wtf : DD
25 lis 21:57
Szatą: nevermind
25 lis 21:58
Basia: napisałam dlaczego o 21:56
25 lis 21:59
Basia:

A(x
1; ax
1+b)
B(x
2; ax
2+b)
C(x
2, ax
1+b)
BC = ax
2+b − ax
1−b = a(x
2−x
1)
AD = x
2−x
1
| | BC | | a(x2−x1) | |
tgα = |
| = |
| = a |
| | AC | | x2−x1 | |
25 lis 22:05
Szatą: tylko zastanawiam się co z tym okręgiem : <
25 lis 22:11