Proszę o opis konstrukcji jak to wykonać albo chociaż jakieś wskazówki.
ona: Dane są dwa okręgi współśrodkowe o(0,r), o(0,R), r<R, oraz punkt N należący do większego
okręgu. Poprowadzić przez N wspólną sieczną obu okręgów tak, aby trzy kolejne odcinki tej
siecznej zawarte między okręgami były równe.
Proszę o pomoc
25 lis 21:17
+-: poprowadzona prosta oraz poprowadzone promienie z punktów jej przecięcia z utworzą okręgami
trzy trójkąty oj ednakowych podstawach oraz tej samej wysokości h, a co ztego wynika o równych
polach powierzchni. Pole dużego trójkąta opartego na dużym kole jest trzy razy większe od tego
na małym.
Podstawy NP=2 √R2 −h2 oraz OM=2 √r2 −h2
Pola NPS= =2h/2 √R2 −h2 MOS==2h/2 √r2 −h2
NPS=3*MOS
h √R2 −h2 =3h √r2 −h2
√R2 −h2 =3 √r2 −h2
√8 h=√(3r)2 −R2 3r≥R
h−jest jednocześnie promieniem okręgu do którego sieczna NMOP jest styczna
z p/w można bez większych problemów narysować rysunki konstrukcyjne, jednak wykonanie ich tu
jest kłopotliwe, mam nadzieję, że sobie poradzisz jeśli nie to napisz.
26 lis 10:07
26 lis 11:03
ona: dziękuję
3 gru 19:35