prawdopodobienstwo
maciek: ze zbioru z =−1,0,1,2,3 losujemy kolejno bez zwracania wspolczynniki a,b,c funkcjo
f(x)=ax2+bx+c. oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia A−otrzymana funkcja jest malejaca w
zbiorze r B−otrzymana funkcja jest malejaca (−∞,−1) i rosnaca w przedziale (−1,+∞)
C−otrzymana funkcja ma wykres symetryczny wzgledem osi OY
25 lis 21:12
Basia:
A ⇔ a=0 i b<0 ⇔ wylosujesz (0,−1, cokolwiek); masz 3 możliwości
| | −b | | b | |
B ⇔ |
| = −1 ⇔ |
| = 1 ⇔ wylosujesz (1,2,cokolwiek) ; znowu 3 możliwości |
| | 2a | | 2a | |
| | −b | |
C ⇔ |
| = 0 ⇔ b=0 ⇔ wylosujesz (coś≠0, 0, cokolwiek), masz 4*1*3 = 12 możliwości |
| | 2a | |
|Ω| = 5*4*3
25 lis 21:19
maciek: mozesz B jakos bardzie wyjasnic?
25 lis 21:25