rysowanie funkcji
Monika: | | π | |
jak narysować funkcję f(x)=2cos(2x− |
| ) |
| | 2 | |
25 lis 20:55
think: dam Ci podpowiedź
f(x) + a to przesunięcie f(x) o a jednostek w górę
f(x) − a to przesunięcie f(x) o a jednostek w dół
a co jest gdy mamy f(x − a) ?
25 lis 21:10
Monika: przesunięcie w prawo
25 lis 21:17
Monika: a te 2x
25 lis 21:34
Saizou : 1) cosx
2) cos2x (wykres się "skurczy" 2 razy )
3) 2cos2x
| | π | | π | |
4) 2cos(2x− |
| ) przesunięcie o |
| w prawo |
| | 2 | | 2 | |
25 lis 21:36
think: 2cos2x rozciągnie się między <−2, 2>
25 lis 21:38
Monika:

cos takiego msc zerowe π,2π
25 lis 21:44
Monika:
25 lis 21:51
Saizou : | | π | |
miejsca zerowa na |
| k k ∊C |
| | 2 | |
25 lis 21:54
Monika: co?
25 lis 21:55
Mila:

| | π | |
1) y=cosx zielony tera translacja o wektor [ |
| ;0] i otrzymasz |
| | 2 | |
| | π | |
3) Zagęszczenie y=cos(2x− |
| ) popielaty |
| | 2 | |
| | π | |
4) Podwojenie wartości y=2cos(2x− |
| ) czerwony |
| | 2 | |
Okres funkcji T=π
| | π | | 3π | |
Miejsca zerowe :0, |
| ,π, |
| ... |
| | 2 | | 2 | |
25 lis 23:09