3 zadanka mam na jutro
Kamil: Cześć, pomoglibyście mi z następującymi zadaniami? Muszę je mieć jeszcze tego wieczora.
1. Ostrosłup prawidłowy trójkątny o krawędzi bocznej 10 cm i wysokości 8 cm przecięto
płaszczyzną równoległą do podstawy i odległą od niej o 4 cm, odcinając od niego mniejszy
ostrosłup. Oblicz objętość części ostrosłupa pozostałej po odcięciu mniejszego ostrosłupa.
2. Na bokach AB i AD kwadratu ABCD zbudowano trójkąty równoboczne ABE i ADF. Punkty E i F leżą
wewnątrz kwadratu. Oblicz miary kątów trójkąta CEf.
3. Prosta l przechodząca przez punkty A = (3, −2) i B = (p, 2p) jest równoległa do prostej k o
równaniu 2x + y − 1 = 0. Wyznacz równanie prostej l w postaci kierunkowej i współrzędne punktu
B.
W 3. mi wyszło y=6x−8 oraz B=(−4, −8), ale chyba źle.
Dzięki za pomoc!
25 lis 20:47
Beti:
3. prosta k: 2x+y−1 = 0 −−> y = −2x+1
prosta l: y = −2x+b (bo proste równoległe mają taki sam wsp. kierunkowy a)
pkt A leży na prostej l, więc:
−2 = −2*3 + b
−2 = −6 + b
b = 4
pr. l ma równanie: y = −2x + 4
pkt B też leży na prostej, więc: 2p = −2*p + 4
4p = 4
p = 1
B = (1,2)
25 lis 20:52
Kamil: Dzięki, Beti!
25 lis 21:12
Kamil: Czy ktoś mógłby rozwiązać pozostałe 2 zadania?
25 lis 21:46