Oblicz granicę funkcji pomocy !!!
Grzesiek : lim 14x−3x
x do − niesk.
lim
x do 0 tg4x√1+3x−1 Z góry dzięki za pomoc
25 lis 20:34
Basia:
ad.1
wyłącz 4x przed nawias
ad.2 napisz jeszcze raz bo nieczytelne; użyj dużego U pisząc ułamek
25 lis 20:36
Grzesiek : cos nie tak z tymi wzorami albo ja zle pisze , w pierwszym nad kreska jest tylko 1 a w drugim
nad krekreska tg4x a w mianowniku pierwiastek z (1+3x) −1
25 lis 20:36
Basia:
wszystko gra ? napisałam: duże U do ułamków
25 lis 20:38
Grzesiek : | | 3sin3x−5sin5x | |
ok a jeszcze takie cos jakbym mógł prosic |
| Moge zrobic to z trzech funkcji |
| | x | |
szacujac z gory podstawic za sin3x 1 i za sin 5x 1 a z dolu −1?
25 lis 20:40
Grzesiek : przy x do 0
25 lis 20:41
Basia:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(1) = |
| → |
| = |
| = 0 |
| | 4x(1+(34)x) | | +∞(1+0) | | +∞ | |
| | (√1+3x+1)tg4x | |
(2) = |
| = |
| | (√1+3x−1)(√1+3x+1) | |
| | (√1+3x+1)tg4x | | (√1+3x+1)tg4x | |
|
| = |
| = |
| | 1+3x−1 | | 3x | |
| | 4*tgx | | 4 | | tg4x | |
[√1+3x+1]* |
| = [ √1+3x+1]* |
| * |
| → |
| | 4*3x | | 3 | | 4x | |
| | 4 | | 4 | | 8 | |
[√1+3*0+1]* |
| *1 = 2* |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
25 lis 20:45
Basia:
a ta ostatnia granica przy x→ ? (do czego)
25 lis 20:46
Grzesiek : x do 0
25 lis 20:48
ZKS:
| 3sin(3x) | | 5sin(5x) | | 9sin(3x) | | 25sin(5x) | |
| − |
| = |
| − |
| = 9 − 25 = −16 |
| x | | x | | 3x | | 5x | |
25 lis 20:48
Basia:
| 3*3sin3x | | 5*5sin5x | |
| − |
| = |
| 3x | | 5x | |
| | sin3x | | sin5x | |
9* |
| − 25* |
| → 9*1 − 25*1 = −16 |
| | 3x | | 5x | |
25 lis 20:50
Grzesiek : dzięki śliczne
25 lis 20:54