wariacje z powtórzeniami
:D: PROSZĘ o pomoc

Jeśli można, to krok po kroku

Zad 1.
Ile różnych liczb trzycyfrowych parzystych o niepowtarzających się cyfrach można otworzyć z
cyfr: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ?
Zad. 2.
W klasie liczącej 25 uczniów rozlosowano 5 biletów do kina opatrzonych numerami 21, 22, 23, 24,
25. Ile istnieje wyników losowania, w którym dwóch ustalonych uczniów pójdzie do kina i będzie
siedzieć obok siebie?
Zad. 3.
Czterech studentów zdaje egzamin. Iloma sposobami mogą im być wystawione noty, jeśli wiadomo,
że żaden student nie otrzyma oceny niedostatecznej?
Zad. 4.
Iloma sposobami można umieścić w 3 szufladach 5 koszul?
Zad. 5.
Iloma sposobami można umieścić w 4 szufladach 6 koszul i 5 swetrów?
25 lis 20:33
Maslanek: 1.
Bierzemy liczby parzyste: 2, 4, 6.
Do każdej z tych cyfr dobieramy 2 liczby z 6.
Rozw. 3*V26=3*(5*6)=90.
2.
Dwóch ustalonych uczniów (czyli nie wybieramy ich).
Mają siedzieć obok siebie (4 układy) * 2 (kolejność usadzenia ich w parze).
Dolosowujemy 3 uczniów z 23 z istotną kolejnością.
Rozw. 8*V323=8*21*22*23.
3.
Oceny mogą się powtarzać. Każdy z nich otrzyma ocenę z zakresu 2−6. Czyli każdy może otrzymać 5
ocen.
Rozw. 54
4.
Każdą koszulę można włożyć do 3 szuflad.
Rozw. 35
5.
Każdy sweter można umieścić w 4 szufladach i każdą koszulę w 4 szufladach.
Rozw. 46*45=411
25 lis 21:05
:D: dzięki,
Maslanek
26 lis 16:05
:D: chociaż jak teraz to analizuję, to nie wiem, skąd się wzięło rozwiązanie do zad 1.
26 lis 17:30
:D: pomoże ktoś?
26 lis 17:37
26 lis 19:03
Jas: maslanek, zobacz moje zadanie prosze jest na glownej stronie dzieki
26 lis 19:04
:D:
26 lis 19:35
:D:
26 lis 20:06