ciag geometryczny pomocy
agazgaga789: Suma trzech różnych liczb, tworzących ciąg geometryczny, jest równa 156. Liczby te są
jednocześnie pierwszym, siódmym i dwudziestym piątym wyrazem pewnego ciągu arytmetycznego.
Wyznacz te liczby.
25 lis 20:15
Kejt: a;b;c
a+b+c=156
a=a1
b=a7
c=a25
a7=a1+(7−1)r
b=a+6r
a25=a1+(25−1)r
c=a+24r
co daje:
z własności ciągu geom.:
b2=ac => (a+6r)2=a(a+24r)
a+b+c=156 => a + a + 6r + a + 24r = 156
i masz układ do rozwiązania:
(a+6r)2=a(a+24r)
a + a + 6r + a + 24r = 156
zał.: a≠b≠c
25 lis 20:19
agazgaga789: jak rozwiązać taki układ bo nie mam pojęcia, nie pamiętam
25 lis 20:47
Kejt: jeśli nie umiesz rozwiązać układu z dwiema niewiadomymi to nie wiem po jaką cholerę potrzebne
Ci jest rozszerzenie z matmy..(bo zakładam, że stąd wzięłaś te zadania)
25 lis 20:49
agazgaga789: po prostu chcę wiedzieć czy dobrze robię wszystko po kolei, i czy dobry wyszedł mi wynik
25 lis 20:56
Kejt: jest od tego klucz.. a skoro sama to robisz to powinnaś bez problemu poradzić sobie z tym
układem.
jak mi go rozpiszesz to Ci go sprawdzę..mi się go już kolejny raz nie chce liczyć..
25 lis 20:57
agazgaga789: już sobie sprawdziłam z kluczem , tak samo mi wyszło. Wielkie dzięki za pomoc w tym zadanku
pzdr.
25 lis 21:01
Expander: Stosujesz wzór skróconego mnożenia na kwadrat sumy:
a2 +12ar+36r2=a2+24ar
3a+30r=156
−12ar+36r2=0
3a+30r−156=156/ *r
−12ar+36r2=0/ :4
3ar+30r2−156r=0
−3ar+9r2=0
3ar+30r2−156r=0
39r2 −156r=0/ :3
13r2−52r=0/ :r
13r=52/13
↓
r=4
−12a=−124/ (−12)
a=12
r=4
a1=12
10 lut 19:55
korwinista: dlaczego odrzucamy ze r=0?
ciag staly jest ciagiem geometrycznym?
27 kwi 04:40
nath: w zadaniu jest napisane ze liczby maja byc rozne, wiec r nie moze byc zerem
3 maj 16:48
yesss:
a7=a1+(7−1)r
b=a+6r
a25=a1+(25−1)r
c=a+24r
czemu tak jak jest ciąg geometryczny to nie powinno się z tego wzoru an=a1*qn−1
21 lis 22:28