Pomocy
agazgaga789: Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny o wysokości H = 8 i krawędzi podstawy a=12.
Przez krawędź podstawy i środki rozłącznych z nią krawędzi bocznych poprowadzono płaszczyznę.
Wykonaj odpowiedni rysunek i oblicz pole otrzymanego przekroju.
25 lis 20:06
Basia:

to jest ostrosłup prawidłowy czyli ściany boczne są trójkątami równoramiennymi
tr.DSC ~ tr.FSC w skali
12
CD =
12EF = 6
AB = 12
przekrój jest trapezem równoramiennym
oblicz:
1. AP = połowie przekątnej kwadratu o boku a=12
2. AS z tw.Pitagorasa w tr.APS
3. z tr.ASB i tw.cosinusów wyznacz cos(∡ASB) = cos(∡BSE)
4. z tr.BSC i tw. cosinusów wyznacz BC=AD
(h
trapezu)
2 = AD
2 − 3
2
może jest jakiś prostszy sposób, ale na razie go nie widzę
25 lis 20:25
agazgaga789: a mogła byś to mi wytłumaczyć rozwiązać po kolei co i jak bo jestem zielona w tym
25 lis 20:54
pawlo: DANE:
a=12
H=8
obl P
Otrzmany przekoj jest trapezem
patrz zalacznik
podstawy trapezu
to a i a/2
a/2 z tw talesa lub podobinstwa trojkato
Nalezy policzyc wysokos trapezu h=?
patrz na turkuz
h²=(H/2)²+(3/4a)²
h²=H²/4+9a²/16
h²=16+9·144/16=97
P=(a+a/2)·h/2=(12+6)·√97/2=9√97
ODP
P=9√97
3 sty 20:31