zbiory punktów o danej własności
gk18: Znajdź równanie krzywej, którą tworzą wszystkie punkty jednakowo odległe od prostej x=3 i
punktu A(0,0). Proszę o pomoc, bo nie wiem czy dobrze robię

odl. punktu P(x,y) do punktu A jest równa
√x2+y2
odl punktu P od prostej x=3 jest równa |x−3|
√x2+y2=|x−3| /
2
x
2+y
2=(x−3)
2
x
2+y
2=x
2−6x+9
y
2=−6x+9 i co dalej?
25 lis 19:52
aniabb: no i to jest równanie krzywej
25 lis 19:56
Basia: nic dalej; to do czego doszedłeś jest równaniem krzywej
to jest parabola, której osią symetrii jest oś OX
−6x+9≥0
6x≤9
parabola ma wierzchołek w p−cie (
32;0) i ramiona skierowane w lewo
25 lis 19:57
gk18: ok dzięki myślałam, że jednak coś źle jest
25 lis 19:57