całkowanie przez czesci
skorok: cześć, jak całkuje przez części, i gdy podstawiam dx jako dv żeby policzyć v to z dx dostaje x
czy 1?
25 lis 19:52
think: podaj przykład liczbowy
25 lis 20:10
think: albo ja podam
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∫xlnxdx {= uv − ∫u'vdx} = lnx* |
| x2 − ∫ |
| * |
| x2dx |
| | 2 | | x | | 2 | |
u = lnx; v' = x
zatem z dx nic Ci się nie zmienia, nie znika, i cudownym sposobem nie przemienia w 1...
25 lis 20:15
aniabb:
∫lnx dx = xlnx − ∫1/x*x dx = xlnx −x
u=lnx v'=dx
u' = 1/x v =x
25 lis 20:28
aniabb: zatem całka z dx = x bo pochodna z x =dx
25 lis 20:29