prawdopodobienstwo
maciek: ze zbioru z=1,2,3...,2n−1, gdzie neN+ wylosowano rownoczesnie dwie
liczby. wyznacz n tak aby prawdopodobienstwo wylosowania liczb, ktorych iloczyn jest liczba
nieparzysta bylo mniejsze od 2/5
25 lis 19:44
Basia:
| | | | (2n−1)! | | (2n−2)(2n−1) | | 2(n−1)(2n−1) | |
|Ω| = | = |
| = |
| = |
| = |
| | | 2!(2n−3)! | | 2 | | 2 | |
(n−1)(2n−1)
a*b nieparzysty ⇔ [a parzysta i b nieparzysta ] lub [a nieparzysta i b parzysta ]]
parzyste to: 2,4,...,2n−2 czyli 2*1, 2*2,...., 2(n−1); jest ich n−1
nieparzyste to: 1,3,5.....,2n−1 czyli 2*1−1, 2*2−1, 2*3−2,.....,2*n−1; jest ich n
stad:
|A| = n(n−1) + (n−1)n = 2n(n−1)
| | 2n(n−1) | | 2n | |
P(A) = |
| = |
| |
| | (n−1)(2n−1) | | 2n−1 | |
i masz nierówność
dokończ
25 lis 19:53
Beti: Basiu iloczyn liczby parzystej i nieparzystej jest zawsze parzysty
np: 2*7 = 14, 5*4 = 20
25 lis 19:56
Basia: masz absolutną rację; o sumie myślałam
oczywiście obie muszą być nieparzyste
25 lis 19:58
25 lis 19:59
maciek: p(A) wychodzi n/2(2n−1)?
25 lis 20:09
Beti: tak
25 lis 20:12