Granica funkcji, czy ok? :)
aa: Granica funkcji:
lim dla x −> −∞
3√1+x3 , wyszło mi, że będzie to −∞, ok ?
Pozdrawiam!
25 lis 19:32
aa: oraz:
lim dla x−>0
| 3√x+1 −1 | |
| , wyszło mi 0 w liczniku po skorzystaniu ze wzoru na a3 −b3. Więc 0, czy ok? |
| x | |
Pozdrawiam!
25 lis 19:37
aa: nie to drugie nie wiem czemu, wyszło mi źle...
25 lis 19:39
Aga1.: W liczniku wychodzi x, po skróceniu z x z mianownika wychodzi 1
i granica nie jest równa 0.
25 lis 19:41
Święty: | | 1 | |
W drugim prawidłowy wynik to |
| |
| | 3 | |
25 lis 19:44
aa: no jasne.

Nie popatrzałem czy sie skraca. został mi sam x i uznałęm, że to 0. głupek
25 lis 19:45
aa: a w pierwszym, ok ?
25 lis 19:45
aa: hmm?
I słuchajcie mam jeszcze taką jedną funkcję jednostronną obliczyć:
dla lim −> 4+
| | A | |
Do tej pory uczyłem się, że liczy się jednostronną jak jest |
| a tutaj jak sobie podstawię |
| | 0 | |
4 tak nie jest. jesto 0 przez mianownik i w związku z tym, niewiem jak to ugryźć. a mianownik
również jest różny od 0 .
25 lis 19:53
Aga1.: | | x−4 | | x−4 | | x−4 | | x−4 | |
f(x)= |
| = |
| = |
| = |
| =1, dla x>4 |
| | √x2−16x+16 | | √(x−4)2 | | Ix−4I | | x−4 | |
25 lis 19:58
aa: no jasne. kumam

Dziękuje.
25 lis 20:01
aa: chooociaż, wolfram pokazuje 0 a nie 1. dlaczego

?
25 lis 20:01
aa: hmm?
25 lis 20:10
Aga1.: Bo źle zrobiłam, (x−4)2=x2−8x+16
25 lis 20:15
ZKS:
Ponieważ x2 − 16x + 16 ≠ (x − 4)2
25 lis 20:17
Aga1.: A tu normalnie podstaw za x 4 i wyjdzie Ci 0.
25 lis 20:18