wektory
adijak: dane są punkty A= (5,5,5 ) B= ( 2,3,4 ) C = (−1 ,0 −1 ) D = (0 ,2 ,1 )
a)
Napisać równiania prostych przechodzących przez te punkty tj.
l1: pr AB ; l2: pr BC ; l3 pr AC
pomocy

25 lis 19:32
25 lis 19:40
adijak: tylko ,że tam są przykłady z dwoma punktami ,a tu mam ich aż 3
25 lis 19:43
adijak: tzn. współrzędne
25 lis 19:44
adijak: dobra mam ,tylko sprawdzcie prosta rzecz
wektory
AB = (−3 ,−2 ,−1)
AC = ( −6 ,−5 ,−6 )
BC = ( −3 ,−3 , −5 )
dobrze ten etap zrobiłem
25 lis 19:58
adijak: halo,co jest nikogo nie ma .....
25 lis 20:01
Aga1.: Wektory dobrze.
25 lis 20:09
Mateusz:
ale co to ma byc to raz dwa masz napisac rownania prostych AB BC i CD
AB przechodzi przez pukty A i B, BC przez B I C, CD przez C i D
25 lis 20:09
Mateusz:
aa nie zauwazyłem
25 lis 20:10
Aga1.: Jest gotowy wzór
| | x−xA | | y−yA | | z−zA | |
l1: |
| = |
| = |
| |
| | xA−xB | | yA−yB | | zA−zB | |
25 lis 20:12
adijak: tak wiem ,,ok dzięki za pomoc ,robie kolejne zadania ale zaraz będą miał pewnie inny problem w
innym zadaniu ,więc jeszcze będę potzrbował pomocy
25 lis 20:15
adijak: potrzebuje znowu pomocy
Musze napisać równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt D i prostopadłej do prostej AB .
Jakieś propozycje
25 lis 22:24
Krzysiek: płaszczyzna przechodząca przez punkt A=(x1 ,y1, z1 )
prostopadła do wektora: n=[a,b,c] to:
a(x−x1 )+b(y−y1 )+c(z−z1 )=0
25 lis 22:30
adijak: ten wektor n to chodzi o prostą AB bo nie zrozumiałem

?
25 lis 22:34
adijak: Krzysiu jesteś
25 lis 22:36
Krzysiek: ja napisałem ogólny przypadek.
i tak, skoro ta płaszczyzna ma być prostopadła do prostej AB, to wektor 'n' jest to wektor
kierunkowy prostej AB.
25 lis 22:37
adijak: dobra zrobione ,dzięki i kolejne zadanie
Muszę znaleźć punkt przebicia prostej L3 z płaszczyzną 10x−2y−3z+1=0
25 lis 22:43
adijak: tzn prosta l3 czyli pr AC mam obliczoną oczywiście ,ale jak znaleźć ten punkt
25 lis 22:48
Aga1.: Podaj równanie parametryczne prostej l3.
25 lis 22:48
pigor: ... , np. tak :
1) przedstawiasz prostą w postaci parametrycznej ,
2) wstawiasz punkt (*)
( x(t), y(t), z(t) ) do danego równania płaszczyzny
i obliczasz wartość t ,
3) znalezioną wartość t podstawiasz do (*) i masz szukany punkt przebicia . ...
25 lis 22:50
adijak: | x − 5 | | y − 5 | | z − 5 | |
| = |
| = |
| |
| −6 | | −5 | | −6 | |
25 lis 22:52
adijak: postać parametryczna,co to za postać ,pierwsze słysze
25 lis 22:54
adijak: halo ,jest ktoś jeszcze ,który pomoże mi nadrobić te podstawy
Noc nie jest do spania tylko do liczenia kochanej matmy

Będę wdzięczny za pomoc
25 lis 23:01
Krzysiek: z tej postaci bardzo łatwo przejść do parametrycznej
x=5−6t
podobnie: y=5−5t
z=5−6t
25 lis 23:01
adijak: dzięki ,dzięki − dobra mam i już naprawde ostatnie zadanie
muszę znaleźć rzut punktu D
pomożecie >>
25 lis 23:13
Krzysiek: rzut punktu D na prostą, płaszczyznę...?
25 lis 23:15
adijak: nie wiem o co chodzi rozwiązuje po kolei podpunkty od momentu założenia tego tematu
i teraz po tym zadaniu co przed chwilą robiłem pisze cyt ,, Znaleźć rzut punktu D "
25 lis 23:19
adijak: dobra obstawmy ze na płaszczyznę ,jesteś Krzysiu jeszcze
25 lis 23:24
Krzysiek: tym bardziej ja nie wiem co trzeba policzyć...
w każdym razie chodzi o to, że gdy szukasz rzutu punktu D na:
−prostą np. L, to szukasz równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt D i prostopadłą do
prostej L, następnie porównujesz prostą i płaszczyznę i otrzymujesz szukany punkt.
−płaszczyznę np. π, to szukasz równanie prostej przechodzącej przez punkt D i prostopadłej do
płaszczyzny π, następnie porównujesz prostą i płaszczyznę i otrzymujesz szukany punkt.
25 lis 23:24