d4rq: Ze zbioru A = {1,2,3,...102} losujemy dwie liczby. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że
suma wylosowanych liczb jest podzielna przez 3.
10 cze 22:17
w: Wszystkich liczb jest 102, a losujemy dwie, więc jest to kombinacja dwóch ze 102
tj. moc Ω=kombinacja 2 ze 102
a moc zdarzenia A, czyli te prawidłowe wydarzenia, czyli, że wylosujemy akurat liczbę
podzielną przez 3, to
kombinacja 2 z 34 (tyle jest liczb podzielnych przez 3 z tego zbioru)
prawdopodobieństwo to moc A / moc Ω
P=5151/561=9.18
mogłam się walnąc w rachunkach bo nie umiem liczyć
15 cze 23:59