funkcja .
funkcja. : Wierzchołek paraboli będącej wykresem funkcji y=2x2+bx+3 należy do prostej o równaniu y= x + b
. Wyznacz liczbę b.
25 lis 19:20
Beti: masz odp. ? bo wyniki wychodzą brzydkie, tzn √Δ = 2√33
25 lis 19:46
Eta:
Też mi taki wynik wychodzi
Pozdrawiam
Beti
25 lis 19:50
Beti: Witaj
Eta
25 lis 19:54
funkcja. : właśnie niestety odp. nie mam .
25 lis 20:00
Beti: no to może muszą być brzydkie...
W każdym razie wyznacz współrzędne wierzchołka paraboli : W = (x
w;y
w) i podstaw do równania
prostej. Otrzymasz równanie kwadratowe z niewiadomą b. Rozwiąż je.
25 lis 20:03
funkcja. : ok, dzięki .
25 lis 20:14