trygonometria
Forgotten: Uprościć wyrażenie:
cos4x −sin4x + sin2x
25 lis 19:15
Basia:
= (cos2α−sin2α)(cos2α+sin2α) + sin2α = ......................
dokończ
25 lis 19:16
krystek: (cos2x+sin2x)(cos2x−sin2x)+sin2x=..
25 lis 19:17
abc: cos4(a) = (cos2(a))2 = (1 − sin2(a))2
(1 − sin2(a))2 − sin4(a) + sin2(a)
1 − 2*sin2(a) + sin4(a) − sin4(a) + sin2(a)
1 − sin2(a)
cos2(a)
25 lis 19:19
Forgotten: przepraszam, ale potrzebuję łopatologicznego wytłumaczenia
25 lis 19:20
abc: nie ma problemu:
wiesz, że sin2(a) + cos2(a) = 1 prawda?, stad:
cos2(a) = 1 − sin2(a) / ()2
cos4(a) = (1 − sin2(a))2
pozniej tylko redukcja i na koniec korzystam z faktu, ze:
cos2(a) = 1 − sin2(a)
25 lis 19:23
krystek: A znasz wzór a2−b2=(a+b)(a−b)
si4x=(sin2x)2 cis4x=(cos2x)2
25 lis 19:23
abc: aha, (1 − sin2(a))2 = 1 − 2*sin2(a) + sin4(a), to ze wzoru skroconego mnozenia (a − b)2 =
a2 − 2ab + b2
25 lis 19:24
Forgotten: czyli tak jakby wszystko zostało sprowadzone do sinusów, redukcja i zamiana, jeszcze to
przetrawię ale już mniej jak więcej

dziękuje
25 lis 19:26
krystek: z 19:17
=1(cos2x−sin2x)+sin2x=cos2x
25 lis 19:28
Forgotten: a jeszcze takie pytanko:
√sin2x(1+ctgx) + cos2(1+tgx)
kiedy już zamienię ctg i tg na sin/cos − cos/sin to czy warto tą jedynkę rozpisać ?
25 lis 19:30
abc: mi wychodzi cos takiego:
sin2(x)(1 + ctg(x)) + cos2(x)(1 + tg(x)) = sin2(x) + sin(x)cos(x) + cos2(x) + sin(x)cos(x)
= sin2(x) + cos2(x) + 2sin(x)cos(x) = 1 + sin(2x)
25 lis 19:37
krystek: | | cosx+sinx | | cosx+sinx | |
√sin2x( |
| +cos2x( |
| ) =.....=√(sinx+cosx)2=Isinx+cosxI |
| | sinx | | cosx | |
25 lis 19:38
Forgotten: dla krystka wyjdzie ok, dzięki
25 lis 19:45
krystek: Tylko ten pierwiastek nad całością.
25 lis 19:49