Liczenie całki
Global: Witam!
Czy poprawny jest następujący sposób rozwiązania całki:
∫a3dy=a∫a2dy= a33= ←wszędzie jest liczona całka od 0 do b więc dalej:
= a3*b3 − a3*03 = a3*b3
Chodzi mi tutaj o wyciąganie stałej przed całkę, na zajęciach wyszedł wynik taki, jak mi, tylko
nie były przedstawione kroki liczenia.
25 lis 19:10
Krzysiek: ∫a3 dy =a3 ∫dy=a3 y
zatem jeżeli jest to całka oznaczona od 0 do b
to: a3 y|0b =a3 b −a3 *0 =a3 b
25 lis 19:12
Global: Dlaczego, jeśli mogę spytać, bierze się pod uwagę dy? dy podałem jako zmienna, po której
całkuję.
25 lis 20:50
Krzysiek: skoro całkujesz po dy, to 'a' jest stałe, więc a3 wyciągasz przed nawias...
25 lis 20:52
Basia: skoro całkuje się po zmiennej y to a3 zmienną nie jest;
jest stałą taką samą jak np.5
∫5dy = 5∫dy = 5y+C
∫a3dy = a3∫dy = a3y+C
25 lis 20:53