funkcja kwadratowa
x: 1. do wykresu trójmianu kwadratowego y = ax2 + bx − 3 należy punkt A(4, −3) i jednym z miejsc
zerwoych trójmianu jest liczba 3. Wzór tej funkcji ma postać...?
2. jedynym miejscem zerwoym funkcji kwadratowej jest liczba −1. Ponadto wykres przechodzi przez
punkt A(0,2). Funkcja ta określona jest wzorem..?
3. Funkcja 1/2x2 − x − 3/2
a) ma w przedziale < −1, 2 > wartość największą równą.. ?
]b) ma w przedziale < −2, 0 > wartość najmniejszą równą.. ?
4.Niech x1, x2 oznaczają miejsca zerowe trójmianu kwadratowego 2x2 + bx + c . Ponadto x1 + x2
= 3 i x1 * x2 = −1. Funkcja ta jest określona wzorem... ?
5. niech x1, x2 oznaczają miejsca zerowe trójmianu kwadratowego y = ax2 + bx − 2. Ponadto x1>0
i x2>0. Wobec tego
a) a>0 i b>0
b) a>0 b<0
c) a<0 i b>0
d) a<0 i b<0
6. Zbiorem wszystkich rozwiązań równania 2x4 − x2 − 1 = 0 jest.. ?
proszę o obliczenia do każdego zadania
25 lis 19:09
Beti:
1. masz układ równań:
| ⎧ | 16a + 4b − 3 = −3 | |
| ⎩ | 9a + 3b − 3 = 0 |
|
rozwiąż go
2. analogicznie
25 lis 19:12