zapisz rownanie prostej
maja: ZAPISZ Rownanie prostej y=−2x+4 w postaci ogolnej i sprawdz czy punkt o
wspolrzednychA(−1,2)Nalezy do danej prostej
25 lis 18:51
Eta:
2x+y−4=0 −− postać ogólna
A(−1,2) x= −1 i y=2
podstaw do tego równania i jeżeli L=P to punkt A należy do tej prostej
jeżeli L≠P to A nie należy do tej prostej
25 lis 18:56
Krzysiek: y=−2x+4 to postac kierunkowa Postac ogolna prostej to postac Ax+By+C=0 wiec nasza prosta
bedzie miala taka postac ogolna y+2x−4=0 teraz podstaw wspolrzedne punktu do rownania
prostej w postacio ogolnej i zbacz czy sie rowna 0 jesli tak to punkt nalezy do prostej
25 lis 18:59